Aineisto-ohjeet

Aineisto-ohjeet lyhyesti

 

Suositeltava tiedostomuoto: komposiitti-pdf. Muut ohjelmat: Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe Photoshop.

 

  1. Tekstit konvertoituna poluiksi (tai fontit mukaan).
  2. Kaikkien värien on oltava CMYK-muodossa. CMYK-väriprofiili: FOGRA 39. [Tai PANTONE-erikoisvärejä (vain offset)].
  3. Kuvien resoluutio 200 — 300 dpi, CMYK.
  4. Leikkuuvarat 3 mm (bleedit).
  5. Erilliset kohteet, tekstit ja logot sijoitetaan vähintään 3 – 5 mm etäisyyteen leikkausviivasta, muuten saattaa tapahtua, että niitä kohteita on „leikattava“.

Yksityiskohtaisemmat ohjeet (offsetpainatus)

 

Tekstien ja vektorigrafiikan valmistukseen on käytettävä vain vektoriohjelmia, ei Photoshopia. Suosittelemme, että samalla värillä ei peitetä yli 20 cm2 kokoista pintaa, äärimmäisessä tapauksessa tulisi lisätä pintarakennetta tai melua (noise). Mikäli painotuotteen ulkoasu vaatii välttämättä suuren pinnan peittämistä samalla värillä, on se pyrittävä tekemään erikoismaalilla, mikä nostaa painotuotteen hintaa, mutta parantaa lopputuotteen laatua. Tekstit ja logot sijoitetaan vähintään 3 – 5 mm etäisyyteen leikkausviivasta, muuten saattaa tapahtua, että niitä kohteita on „leikattava“.

 

Mikäli suuri väripinta sijaitsee leikkausviivalla, saattaa maalia joutua kääntöpuolelle, koska leikkauskohdassa oleva veitsi painaa paperiin. Yli 3-5 cm2 kohteissa syvän mustan värin saavuttamiseen voidaan väreille antaa seuraavat parametrit: c60 m50 y50 k100. Värien kokonaistiheys C+M+Y+K ei saa olla yli 270%, koska muuten maali ei kuivu painosivulla ja lopulta sitä ei olisi mahdollista poistaa. Suositus on, että ei käytettäisi ohuita valkoisia viivoja, pienikokoista fonttia (<8 fonttiastetta), erityisesti pykäläistä fonttia tummalla taustalla. Viivojen leveyden on oltava vähintään 0,4 pistettä.

 

Mikäli mallissa on mustaa väriä ja valkoista tekstiä ohuilla valkoisilla viivoilla, pitää valkoinen teksti ympäröidä olla mustalla värillä, leveys vähintään 0,4 pistettä, jonka värimuoto on seuraava: C-1, M-1, Y-1, K-100, lisäksi on kulmat (corners) ja viivojen päät (line caps) pyöristettävä.